Červená čočka

Červená čočka

Červená čočka Syrová čočka má po oloupání hnědé slupky červené (přesněji oranžové) zbarvení.  Chybějící slupka přispívá ke zlepšení stravitelnosti a snížení nadýmání.

Výhoda je, že ji nemusíte namáčet, během vaření se barva promění ve žlutou. Obvykle stačí povařit 10 minut, jelikož se snadno rozvaří, vzniklou kaši můžete použít k zahuštění polévek či přidat jako směs k těstovinám či rýži. Čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitaminu B6. Škroby a vysoký obsah vlákniny, tato kombinace přispívá pomalému vstřebávání škrobů, což umožňuje rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité zejména pro diabetiky.

 

Doporučujeme přidat do jídelníčku těhotným i kojícím matkám. V menší míře může být podávána jako první zdroj bílkovin pro miminka (doporučeno od 9.měsíce věku dítěte).

(Autor: Simona Sýkorová)